Nieuws 2022

Fietsroute langs de bloemrijke akkerranden in Nijkerk en Putten

Download hier de flyer met de route!

Nieuws 2021

Informatieavond weidevogelbeheer Arkemheen

Op 4 oktober hebben we voor de deelnemers een informatieavond voor weidevogelbeheer Arkemheen. Dit is alleen voor genodigden.

Fietsen akkerranden gemeente Putten met wethouder en beleidsmedewerker

Op 31 augustus hebben de BAO en Collectief Veluwe een fietsroute gedaan langs diverse akkerranden in de gemeente Putten met de wethouder Ewoud ’t Jong en beleidsmedewerker landbouw Simone van Vugt. De voorzitter Sam Gersen vanuit de BAO en Peter van de Veen de veldcoördinator vanuit de BAO en Collectief Veluwe hebben de wethouder en beleidsmedewerker meegnomen langs verschillende akkerranden. Vele randen stonden er prachtig bij. Onder toeziend oog van de voorzitter hebben Ewout ’t Jong en Simone van Vugt op een aantal plekken de eerste PR-bordjes opgehangen.

Terreinbezoek partner 16 juli in Arkemheen

Op 16 juli was er een terreinbezoek over de ontwikkeling van kruidenrijk (weidevogel)grasland. Partner was te gast bij de Stichting BAO en bezocht deze ochtend onze weidevogel-graslanden in het particulier natuurreservaat in Arkemheen. Onder leiding van weidevogelexpert Celine Roodhart kwamen stadia, ontwikkeling en beheer van grasland aan de orde. Celine Roodhart is weidevogelexpert en heeft haar eigen bureau voor natuuradvies en inventarisatie. Zij werkt volgens de graslandmethode van Wim Schippers. Deze is beschreven in zijn veldgids ‘Ontwikkelen van kruidenrijk grasland’. Dit boekje hanteert een heldere methode en is praktisch toepasbaar op alle soorten grasland. 

Om 10.00 uur begon de ochtend met een korte uitleg over de BAO en een introductie van Celine Roodhart. Daarna zijn een tweetal graslanden bezocht. Celine Roodhart heeft hier de stadia van graslanden toegelicht en een praktische methode aangeleerd voor de monitoring. Om 12.30 was het terreinbezoek afgerond en sloten we af met een lunchpakket. 

Nieuws 2019

Datum: 2 april 2019

Titel: 1e tureluur nest Arkemheen

Vandaag is door Anouk de Haan het eerste tureluur nest gevonden. Het is een nest met 1 ei en is gevonden aan de Bremerseweg.

Datum: 29 maart 2019

Titel: Eerste grutto nest Arkemheen

Vandaag is het eerste grutto nest gevonden aan de Bontepoort. De vinder van het nest met 1 ei is Evert Heek.

Datum: 6 maart 2019

Titel: 1e kievit nest van Gelderland!

Het weidevogel seizoen is nu echt begonnen. Het eerste kievit nest in de Arkemheen is gevonden op Nekkeveld door Roelof Koelewijn en zijn vader. Het nest met 1 ei is tevens het eerste kievit nest van Gelderland!

Nieuws 2018

Datum: 9 april 2018

Titel: 1e tureluur nest van Nederland in Arkemheen!

Vandaag is wederom door Evert Heek het eerste tureluur nest van dit seizoen gevonden. Het eerste nest van Nederland is rond 13.30 gevonden. Later op de middag werd door Wuf van den Pol het tweede nest gevonden. Een prachtig resultaat! Alle zoekers van harte gefeliciteerd en in het bijzonder de vinders van de eerste eieren.

Datum: 3 april 2018

Titel: 1e grutto nest met twee eieren

Dit jaar is het eerste grutto nest met twee eieren gevonden op 3 april 2014 omstreeks 10.40 omgeving Nekkeveld door Evert Heek. Het is daarmee ook het eerste nest van Gelderland en het tweede van Nederland.


Datum: 23 maart 2018

Titel: 1e kievitsei

Het eerste kievitsei is gisteren, donderdag 22 maart, omstreeks 17.30 uur gevonden door Evert Teunissen aan de Rimpelerweg. Dit is 11 dagen later dan in 2017. Een teken dat het voorjaar begonnen is.