Afgelopen voorjaar zijn in Nijkerk en Putten weer behoorlijk wat stroken langs mais- en graspercelen ingezaaid met een bloemzadenmengsel. Inmiddels bloeien de stroken vollop en gonst het van de insecten.  

Het mooie (boeren)landschap wordt u aangeboden door: Collectief Veluwe, Stichting BAO, Gemeente Putten, Gemeente Nijkerk, LTO afdeling Gelderse Vallei, deelnemende boeren en loonwerkers. 

Visiteplaatje 

Naast dat het de biodiversiteit stimuleert, wordt met de zes meter brede bloemen- en akkerranden ook een visitekaartje afgegeven door de Nijkerkse en Puttense boeren. Want hoewel de zorg voor dieren en gewassen de basis is, hoort ook het beheer en zorg voor het landschap hierbij. Tijdens de route kan iedereen genieten van het mooie buitengebied.   

Wintervoedselakkers  

Langs de route zijn veel akker- en bloemenranden te bewonderen, maar er zijn er ook meerdere wintervoedselakkers te zien. Deze zijn een bron van voedsel voor wild, vogels en insecten. Er staat jaarrond een mengsel van bloemen, kruiden en granen. Deze akkers worden niet geoogst en zijn daarmee een belangrijke voedselbron, maar ook een schuilplaats voor verschillende diersoorten, waaronder hazen en akkervogels.  

Fiets en geniet van de bloemenpracht 

De fietsroute langs de diverse bloemen- en akkerranden en wintervoedselakkers in Putten en Nijkerk heeft een lengte van 25km (gemiddeld 1,5 uur fietsen) en is op elk punt in de route te starten. Een leuke activiteit voor jong en oud. De route is gratis te downloaden.

Gerjanne van Esveld-Doppenberg (Bestuurslid St. BAO en melkveehouder in Putten) en Peter van de Veen (Veldcoördinator Collectief Veluwe en melkveehouder in Nijkerk) hebben de fietsroute uitgezet.